Skip to content

Den dětí

Mezinárodní den dětí je jeden z mála svátků v České republice, který se slaví ve všech koutech naší země. Jeho historie je poměrně dlouhá, již ve 20. letech minulého století se upozorňovalo na to, že děti jsou budoucnost národa.

Byla přijata první Deklarace práv dětí. Na konferenci o blahu dětí byl poté 1. červen vyhlášen Mezinárodním dnem dětí. V Československu se Den dětí slavil již za první republiky. Oslavy se konaly v podobě různých představení a her organizovaných školami. Od padesátých let, kdy byl světový den dětí uznán jako oficiální svátek, se připomíná právo dětí na život v míru a právo na péči o zdraví. Minulému století se přezdívá „Století dítěte“, protože byla přijata řada důležitých dokumentů týkajících se práv dítěte. Dnes se dostává do popředí téma ochrany dítěte před válečnými konflikty, sexuálním násilím, zanedbáváním.

V současnosti se k svátku dětí připojují nejen školy a organizace v obcích, různé instituce jako knihovny, mateřská centra, ale také velké zábavní podniky nebo obchodní centra. V naší škole má oslava svátku dětí velkou tradici. Každoročně se snažíme dětem nabídnout něco jiného, aktivity obměňovat a zpestřovat. Náš letošní Mezinárodní den, dětí, který připadl na středu 1. června, měl dvě části. V první části dne se nám představilo „ Divadélko zábavného vědce “ se svým poutavým programem. Děti si mohly vyzkoušet, jak v praxi fungují fyzikální zákony a jak probíhají chemické reakce. Pojmy jako vztlak, odstředivá síla nebo reakce kyselina x zásada již pro ně nebudou pouhými neznámými a bezobsažnými slovy.

V druhé části dne děti mohly ukázat svou obratnost, pohybové vlohy, ale také znalosti, pozornost a dobrou paměť. Na šesti stanovištích si děti vyzkoušely smysl pro udržení rytmu na taneční podložce, pexeso na interaktivní tabuli, pohádkový kvíz nebo vytrhávání co nejdelší papírové anakondy. V místnosti canisterapie proběhly „ Psí hrátky“. Děti prokázaly, co všechno o svých čtyřnohých kamarádech vědí. Určovaly části psího těla, seznámily se se základními kynologickými povely, poskládaly obrázkové puzzle, mohly si  pejska pohladit nebo se s ním, ti odvážnější, i pomazlit. Všechny, bez rozdílu věku, velmi zaujala hra „Boccia“. Děti bojovaly jako lvi a mnohdy šlo opravdu jen o centimetry, které od sebe dělily vítězné a méně úspěšné družstvo.

Dětem, i nám učitelům, byla odměnou radost z příjemně prožitého dopoledne a již se všichni těšíme na oslavy Dne dětí v příštím školním roce.

Mgr. Zdenka Dohnalová


Den dětí 2016