Skip to content

Hodnocení školní družiny

V letošním školním roce měla školní družina dvě oddělení. 1. oddělení mladších dětí vedly paní vychovatelky Alžběta Doležalová a Mgr. Eva Čechová, 2.oddělení starších žáků vedly Mgr. Markéta Bednářová a Mgr. Jana Saktorová. Ve školní družině bylo zapsáno celkem 20 žáků.

Činnost školní družiny vychází z celoročního plánu ŠD, je přizpůsobena ročním obdobím, svátkům a významným událostem. Tematické okruhy jako např.: Všichni jsme kamarádi, Poznáváme svět, Místo, kde žiji, se odrážely ve všech činnostech školní družiny.
V rámci činnosti školní družiny jsme pořádali různé soutěže, např. soutěž v Pexesu, turnaj ve stolním fotbálku, výtvarnou soutěž „Barevná pastelka“ a soutěž v luštění rébusů „Chytrá hlavička“.

Další velmi oblíbenou činností jsou organizované pohybové aktivity na školním hřišti i v okolí školy. Snažíme se využívat různorodé prostory pro sport v našem městě. V případě nepříznivého počasí využíváme prostory školní družiny – zejména taneční podložku, kterou si děti velmi oblíbily, či prostory školní tělocvičny.
V pracovních a výtvarných činnostech jsme se zaměřili na složitější výrobky, které mohly využít děti jako dárek pro rodiče, či je využívat pro svoji potřebu. Zejména výroba „Mimoňů“ z plechovek od cereálií měla velký úspěch u dětí všech věkových kategorií, barevnými tričky se zvířátky se děti chlubily všem svým spolužákům.
Někteří žáci, kteří navštěvují školní družinu, jsou zapojeni do hodin individuální canisterapie. Během školního roku mají možnost účastnit se canisterapie i žáci, kteří ji nenavštěvují pravidelně, což má pro ně motivační charakter.

Pro svoji výchovně vzdělávací činnost využívala školní družina 2 herny, tělocvičnu, školní hřiště a odborné učebny v naší škole – především cvičnou kuchyňku. Navštěvujeme také místnost Snoezelen a prostory rehabilitační třídy. Žáci ve školní družině navštěvovali zájmové kroužky logopedie, keramiky, sportovních her a dramatický kroužek. Jako každý rok jsme pokračovali ve hře „Hodňousek“, která se nám motivačně velmi osvědčila z minulých let.

Vypracovala A. Doležalová